Atena devine Capitala Mondiala a Cartii 2018
» Oferte

20.02.2018 Grecia

Atena devine Capitala Mondiala a Cartii 2018

2018 este anul perfect pentru o vacanță în Atena. O vacanță în care să străbați orașul, să savurezi delicatesele grecești și să participi la sărbătoarea anuală a cărților. Da, vezi bine. Orașul Atena a fost desemnat Capitala Mondială a Cărții pentru anul 2018, de Irina Bokova, directorul general al UNESCO, la recomandarea Comitetului consultativ al programului. Capitala Greciei se află zilele acestea în mijlocul pregătirilor pentru sărbătorirea anuală a cărților, a lecturii, a culturii și a evenimentelor care promovează cunoașterea. Începând cu 23 aprilie, orașul va fi cunoscut sub denumirea de „Capitala Mondială a Cărții”” pentru anul 2018, un eveniment cultural mondial UNESCO. „În acest an, Atena are ocazia să ateste că este una dintre cele mai importante destinații ale culturii, cunoștințelor și istoriei", a declarat primarul orașului Atena, Giorgos Kaminis.

„Books Everywhere” - sloganul Atenei în 2018

„Books Everywhere” va fi sloganul Atenei în 2018. Orașul a fost ales pentru calitatea activităților sale, susținută de întreaga industrie a cărților. Programul propus include întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori, concerte, expoziții tematice, lecturi de poezie și ateliere de lucru pentru profesioniști în domeniul publicării. Scopul programului este de a face cărțile accesibile pentru întreaga populație a orașului, inclusiv pentru migranți și refugiați. Membrii Comitetului consultativ au felicitat și infrastructura culturală din Atena, alături de expertiza sa în organizarea de evenimente internaționale.

Astfel, pe întreg parcursul anului, Atena va găzdui o serie de evenimente legate de carte, inclusiv întâlniri de lectură și conferințe, ateliere și concursuri, alături de activități pentru adulți și copii. Evenimentele vor include citiri de cărți în locații neașteptate,  discuții cu trecătorii și mese rotunde alături de cunoscuți autori greci și internaționali.

Până pe 22 aprilie 2019, Atena invită localnici și turiștii să li se alăture în descoperirea magiei literare,  să descopere noi aspecte culturale din institutele din jurul orașului, să pășească în biblioteci și să participe la festivalurile și evenimentele culturale. Prin titlul „World Book Capital”, Atena va urmări să inspire, să cultive dorința de cunoaștere și să se bucure de lectură, lăsându-și amprenta culturală în cultura modernă greacă.

Și România s-a aflat printre candidați

Și țara noastră și-a depus anul acesta candidatura pentru titlul de Capitala Mondială UNESCO a Cărții 2018. Comisia Națională a României pentru UNESCO a susținut primăriile din Iași, Brăila, Alba Iulia și Cluj Napoca în acest demers, dorind ca și România să se regăsească printre marile destinații ale lumii în care UNESCO își pune amprenta în privința lecturii.

Comitetul consultativ reunește reprezentanți ai UNESCO, asociațiile editorilor internaționali (IPA) și ai Federației internaționale a asociațiilor și instituțiilor de bibliotecă (IFLA). Acesta s-au întâlnit recent la Paris, la sediul UNESCO, pentru a examina un număr record de candidaturi pentru titlul de Capital de carte mondială. Orașele desemnate ca UNESCO World Book Capital se angajează să promoveze cărți, să citească și să organizeze activități pe parcursul anului, începând cu celebrarea Zilei Mondiale a Cartelor și a Drepturilor de Autor (23 aprilie).

 Atena este cel de-al 18-lea oraș pentru a deveni Capitala Mondială a Cărții. Titlul a mai fost deținut de Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Antwerp (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Yerevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wroclaw (2016) și Conakry (2017). Astfel, începând cu aprilie 2018, până în aprilie 2019, Atena va fi Capitalul Mondială a Cărții pentru un an întreg. Inima universală a cuvântului scris!

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii