Experiențele unei vacanțe în Atena trec dincolo de clasicele Acropole, Parthenon și Plaka. Puțini turiști își dau seama de binecuvântările geografice ale unei capitale europene ca aceasta, unde o scurtă plimbare din centru te poate face să urci pe munte sau să înoți în apele calde ale mării. Urmând unele dintre cele mai spectaculoase trasee ale orașului, vei admira peisaje impresionante, de care foarte puțini turiști știu să le descopere în vacanțe în Atena. Așadar, nu opta pentru clasic, ci permite-ți să descoperi și mai mult. Ia calea celor bune excursii de-o zi în jurul Atenei. Alege altfel vacanțe în Atena.
Vacanțe în Atena: Lacul Vouliagmeni
Ideal pentru o sesiune de înot iarna, acesta este unul dintre bijuteriile Rivierei Atenei - zona de coastă care începe la Flisvos Marina (la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina de centrul orașului) și se întinde până la Capul Sounio. Zeci de înotători se bucură de apele adânci și verzi-albăstrui, ce reflectă stâncile și pinii din împrejurimi. Aici, temperatura apei variază între 22 și 29˚C pe tot parcursul anului. Cu proprietățile sale terapeutice, Lacul Vouliagmeni - un sit protejat Natura 2000 - este o revelație. Amplasat într-un cadru idilic, fiind înconjurat de stânci dramatice, lacul este alimentat de izvoare naturale subacvatice, care curg printr-un sistem subteran de tuneluri și caverne. De asemenea, comunică cu marea, astfel că apele sale sunt mereu revigorate și ușor sărate. Chiar dacă ajungi aici fără costum de baie (ceea ce li se întâmplă des excursioniștilor), nu te priva de un mic răsfăț. Renunță la încălțări, „suflecă-ți pantalonii” și scufundă-ți picioarele în apă. Micii pești care îți vor gâdila picioarele îți oferă tratamente exact ca la spa. Iar aceasta este una dintre cele mai populare caracteristici ale lacului Vuliagmeni.
Info: Lacul Vouliagmeni se află la 25 kilometri sud-est de Atena și poți ajunge la el cu autobuzele 115, 116, 117 și 122 (descarcă aplicația OASA Telematics pentru informații despre transportul public) sau autobuzul KTEL Intercity pentru Sounio (stația Limni). Poate fi vizitat zilnic 8:00-17:00, dar există și o taxă de intrare: luni-vineri: 12 euro. Iar in weekend:13 euro.
Barajul de maraton (Marathon Dam)
Un lac artificial, de mare importanță ecologică, o pădure rară de pin, o plajă de nisip populară și o mulțime de situri arheologice impresionante... toate formează un domeniu de basm, lângă Atena. Marathon Dam povestește lupta victorioasă a grecilor împotriva persanilor în anul 490 î.Hr. Astfel, un punct de plecare ideal pentru un tur al zonei este celebrul tumulus de 10m, înălțat după luptă. Acest deal și statuia adiacentă de bronz a comandantului grec Miltiades marchează locul unui mare piramânt funerar, unde 192 de războinici atenieni au fost incinerați ceremonial. La aproximativ 5 kilometri de mormânt se găsește Muzeul maraton.
Pe dreapta, o clădire modernă de expoziții păstrează situl arheologic al cimitirului preistoric, Helladic Early, de la Tsepi (2.5 kilometri de la muzeu). Lacul, format de această structură impresionantă de marmură construită în 1926-29, a fost principala sursă de apă din Atena timp de decenii. Astăzi, zona este ideală pentru plimbări. Iar după ce te bucuri de priveliști, coboară spre Parcul Național Schinias (sit Natura 2000), ce acoperă o suprafață de 1.400 de hectare, lângă mare. Treci prin pădurea de pini și de-a lungul plajei - sau admiră zonele umede, groase cu stuf și altă vegetație, de la observatorul înalt al Megalo Elos. După aceea, te poți îndrepta spre nord până la situl arheologic pitoresc Rhamnous sau spre sud la Nea Makri, unde promenada pietonală, preferată printre localnici, este căptușită cu cafenele.
Info: Marathon Dam se află la 47 kilometri nord-est de Atena și poți ajunge la el pe drumul național Atena-Lamia (ieșirea Aghios Stefanos). Muzeul Arheologic Maraton este deschis marți-duminică, între orele 08:00-15:00, iar taxa de intrare la muzeu și sit este de 3 euro (noiembrie-martie).
Vacanțe în Atena: Muntele Parnitha
Canoe, alpinism și schi la mai puțin de o oră cu mașina de Atena? Chiar și pentru localnici, orice vizită în acest parc național este o revelație. Dacă vremea este frumoasă și vrei să te bucuro de un picnic în natură, pe Muntele Parnitha găsești zone desemnate, în golfuri și lângă izvoare. Dacă, însă, vrei mișcare, există căi marcate pentru drumeții sau ciclism, schi de iarnă și, desigur, alpinism. Mikri Varasova, Korakofolia și Petra sunt cele mai populare locuri de alpinism. De asemenea, alpiniștii pot încerca să cucerească stâncile de 100-150 metri înălțime ale Arma și Flambouri. Refugiile Bafi și Flambouri oferă tot ce ai nevoie pentru cățărare pe stânci, de asemeenea închiriază biciclete și servesc cafea și mâncare.
Pentru a ajunge în partea de sus a Muntelui Parnitha, poți urma traseul pitoresc din suburbia Thrakomakedones sau să mergi cu mașina până la Regency Casino Mont Parnes. Oricare traseu ai alege (traseul de două ore - Aghia Triada-Skipiza-Mola și traseul Bafi-Houni Gorge-Thrakomakedones sunt remarcabile) este posibil să întâlnești cerbul roșu care locuiește în munți. Aici, sus, trăiesc peste 40 de specii de mamifere, 132 de specii de păsări și aproximativ 1100 de specii de plante.
Info: Tatoi se află la 15 kilometri de centrul orașului și poți ajunge la el pe Drumul Național Atena-Salonic (ieșirea Varybobi). Este deschis zilnic până la apus, intrare gratuită. Asociația Prietenilor de la Tatoi oferă tururi pentru grupuri, la cerere. Mt Parnitha este la 43 de kilometri de centrul orasului. Refugiu Flambouri: Yiannis Lykidis, tel (+30) 697.225.6215; Refugiu Bafi: Stephanos Sidiropoulos, tel (+30) 210.240.3556.
Vacanțe în Atena: CAPE SOUNIO
Templul elegant al lui Poseidon (zeul antic grecesc - 450 î.Hr.), domină vârful cel mai sudic din Attica, unde orizontul întâlnește Marea Egee. Templul înfrumusețează stâncile abrupte ale Capului Sounio și este cunoscut datorită miturilor și a faptelor istorice, ce datează încă din antichitate. Faimosul apus de soare este, în sine, un motiv de vizitat. Cel mai sudic vârf al Attica, Capul Sounio, a fost locul în care miticul rege Aegeus din Atena s-a sinucis, crezând că fiul său, Teiseus, a fost ucis în încercarea de al omorî pe Minotaur. El s-a aruncat de pe stânci imediat după ce a zărit corabia Teiseus venind din Creta, cu vele negre.
La Sanctuarul Poseidon, poți să te plimbi în împrejurimile sitului arheologic, al așezării asociate și al zidurilor sale defensive. Parcul național Sounio acoperă 3.500 de hectare, cu cele mai bune trasee de la Agios Konstantinos. Ele te conduc prin pădurea de pin, unde poți vedea prăpastia Chaos și numeroase instalații miniere vechi. Lavrio, un mare centru minier atât în antichitate, cât și în secolele XIX și XX, este în esență un muzeu în aer liber al arheologiei industriale. Tot aici, poți vedea și Parcul tehnologic și cultural cu peste 40 de clădiri cu un stil arhitectural unic.
Info: îți recomandăm să mergi și la Muzeul de Artă Populară și Manuală, ce poate fi vizitat la cerere. Iar după toate acestea, rămâi câteva minute în piața principală cu clădirile sale de ceas și neoclasic să te bucuri de o cafea aromată, în spirit grecesc. Asigură-te că te oprești la Thorikos, pentru a admira unul dintre cele mai vechi teatre din Grecia.
Vacanțe în Atena: Muntele Ymittos
Ciclism printr-o pădure bogată în diversitate, explorând monumente bizantine deosebite și oprindu-te pentru câteva secunde să te bucuri de o vedere panoramică... Ymittos, o călătorie de doar 20 de minute din Atena, este cea mai ușoară escapadă naturală pentru locuitorii orașului. Un munte pe care mulți atenieni îl subapreciază, Ymittos este o creastă de epocă, ale cărei pante inferioare sunt acum înconjurate de fluxul în creștere al dezvoltării urbane din Atena. Pornind de la mare (lângă Glyfada și Voula), muntele se întinde spre suburbiile de nord și est ale Atenei și constituie o trecere subtilă a anilor între Atena și cartierele viticole din Attica.
Cel mai înalt vârf din Ymittos (1.026 metri) este acoperit astăzi cu antene de comunicații. Cu toate acestea, de aici poți avea o priveliște absolut superbă. Pe versanții săi se aflau multe sanctuare rurale. În prezent, însă, acestea sunt mănăstiri istorice sau peșteri inaccesibile publicului - Koutouki din Peania este singura la care poți avea acces. Cel mai ușor traseu de aici începe de la Ano Kaisariani-Zografou și urcă spre vârful muntelui, trecând prin zonele uimitoare ornate de pinul calabrian, chiparosul și roșcovul (sau carobul).
Info: Fie că alegi să faci traseul cu mașina, cu bicicleta sau la pas, cadrul natural pe care îl vei admira este unic. Vei vizita izvoarele Kalopoula și mai ales cele două monumente istorice: mănăstirile bizantine Kaisariani și post-bizantine Asteriou. De la prima, poți urma calea până la Biserica Înălțării (Analipsi). În aproape 15 minute vei ajunge la biserica ruinată Fragkomonastiro și la capela restaurată din Taxiarches, de unde vederea este de vis. Iar toate acestea te vor face să privești altfel la vacanțe în Atena, pentru orice anotimp.