Apokries Cele mai colorate traditii de carnaval din Grecia
» Oferte Grecia

19.02.2018 Grecia

Apokries  Cele mai colorate traditii de carnaval din Grecia

Adevăr și minciuni, măști și voaluri... o vacanță în Grecia ce sună înspăimântător, dar este de-a dreptul mirifică. De la bărci colorate, bătaie cu făină în stradă și până la lupta cu spiritele în miez de noapte. Carnavalul sau Apokries în Grecia sunt de admirat. În timpul carnavalului ("apokries"), în toată Grecia au loc festivități suprarealiste la care îți recomandăm să participi. Puțini dintre noi își aleg vacanțele în funcție de acestea și e păcat. Experiențele sunt de-a dreptul uimitoare. Parade colorate, petreceri de mascaradă, spectacole stradale de teatru și ritualuri locale de promovare a fertilității, cu rădăcini păgâne. Toate sunt organizate în săptămânile ce vin odată cu Postul Mare.

Iar cele mai importante evenimente au loc în weekendul înainte de Lunea Curată (19 februarie). În această perioadă, cel mai faimos loc de vizitat este Patras, care găzduiește cea mai mare paradă din Grecia!. Cu toate acestea, multe orașe și sate au tradiții locale fascinante și colorate, fiecare fiind strâns legată de caracterul și istoria locului. Iată câteva idei de  vacanță în Grecia în perioada postului Paștelui, sau chiar și pentru la vară. Sunt locuri mai puțini știute, bogate în tradiții, de care te îndrăgostești iremediabil.

Războiul făinii în Galaxidi

Elegantul Galaxidi sfârșește într-un dezastru total în „Lunea Curată” fiindcă are loc „alevropolemos” (războiul făinii). Un război ce îmbracă satul în straie albe și aduce cu el sunetele „daoulia” (tobe tradiționale de mână) și „pipizes” (fluiere tradiționale înalte). Oricine are nevoie de muniție suplimentară și-o poate procura ușor din brutării locale și la tarabe improvizate. În ultimii ani, participanții au oferit un pic de culoare folosind și făină cu pulbere în nuanțe de albastru, galben și roșu electric. Întregul haos ia sfârșit datorită câtorva indivizi care optează pentru o spălare instantanee în marea rece.

„Noaptea spiritelor” în Amfissa

„Noaptea spiritelor” este o ceremonie care implică aproximativ 3.500 de participanți îmbrăcați bizar, ca niște creaturi supranaturale. Parada are loc sâmbăta în centrul orașului, iar în ziua următoare, „fiarele” extrem de înalte, asemenea oamenilor, se angajează în „Bătălia spiritelor”. Acest ritual cuprinde multe aspecte vechi și poate destul de înspăimântător. Pentru te relaxa un pic, organizatorii oferă gratis produse locale, delicatesele cheie fiind vinul si tsipouro, alături de măsline renumite din regiune, tocană de capră fiartă și fasolladă.

Incendiile din KOZANI

În ultima duminică de carnaval, orașul vesel macedonean Kozani, se luminează de la incendii. Nu te speria, sunt doar incendii prestabilite – focuri aprinse în interiorul cazanelor metalice amplasate la intersecții. Se spune că obiceiul a apărut din nevoie unei forme de comunicare între luptătorii greci de libertate aflați în munți și familiile lor. Cu secole în urmă, aceste incendii erau fost aprinse în scopul chemării luptătorilor acasă. Astăzi, sunt organizate 14 incendii pentru a se păstra tradiția vie de la o generație la alta. Evenimentul s-a transformat și într-un concurs între organizatori - cine poate organiza cea mai grandioasă și cea mai lungă petrecere.

SOCHOS

„Kalpakia”, măștile de altădată... cu o coadă de vulpe ca mustață și acoperite cu o bandă compactă de panglică un metru lungime. Ele sunt centrul atenției într-un obicei vechi păstrat pentru promovarea producției agricole în orașul Sohos. Un oraș frumos, situat pe un platou la 600 de metri deasupra nivelului mării, la aproximativ 55 de kilometri de Salonic. Îmbrăcămintea impresionantă purtată de participanți este completată de articole de îmbrăcăminte din piele de capră sau de miel, capace și clopote grele. Merită să ajungi în Sochos la aceste evenimente pentru a experimenta pe deplin acest obicei autentic. Așa că programează-ți vacanța pentru la anul.

Simbolistica iertării în FLAMBOURO

De Lunea Curată și în duminica dinainte, oamenii din satul Flambouro folosesc clopote puternice pentru a speria spiritele rele. Unii se îmbracă în ținute din piele de oaie și poartă pălării înalte, în formă de con. Toate ținutele sunt colorate, împodobite cu eșarfe, panglici și margele, iar participanții joacă pe ritmul  sunerelor tobelor „daoulia” și la „zourna” (un instrument de clarinet). Sunt zile în care se oferă portocale acoperite cu monede – o tradiție veche ce simbolizează iertarea.

Dansuri tarantella în Nafplio

Weekendul de trei zile este perfect pentru o călătorie din Atena la orașul Nafplio, din Peloponez. Fiind un oraș cu multe influențe venețiene, Nafplio organizează un mare spectacol în timpul carnavalului - mai ales în ultimele sale zile. În carnavalul de sâmbătă (17.02 din acest an), focurile sunt aprinse, iar cei care participă la carnaval dansează tarantella. Duminica are loc o paradă și spre seară toată nebunia se mută  n Piața Syntagma din Nafplio, unde se organizează un spectacol de dans latin. Tu în care dintre ele ai fi vrut să mergi?

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii