În apropierea orașului Salonic, în partea de nord a Greciei, se întinde dispus pe trei falii, asemenea unor degete care încearcă marea Egee, peninsula Halikidiki, astfel:
Regiunea Kassandra – cea mai aglomerată și cea mai vizitată, dată fiind proximitatea față de Salonic.
Opțiunile de cazare din Kassandra acoperă practic toate cerințele turiștilor, de la căsuțe administrate direct de proprietari, ce oferă condiții rustice și chiar minimaliste, dar în care turștii se vor simți ca parte integrantă a familiei, datorită atitudinii extrem de primitoare a gazdelor, până la hoteluri și resorturi exclusiviste de cinci stele, cu piscină privată și facilități de relaxare diverse. În vreme ce turiștii cu buget redus se pot bucura de o experiență autentică, servi masa la pensiune sau în tavernele cu pește proaspăt și savura un gyros expres de câte ori li se face foame de la un fast-food local, aceia care doresc să fie răsfățați, pot alege dintre meniurile luxuriante și variate propuse de restaurantele hotelurilor de top. La malul mării, pe nisipul alb și fin, pe plajele străjuite de pini, natura nu ține cont de buget și condiție socială, astfel că toți oamenii veniți să se bucure de soare și mare vor fi ancestral egali în fața divinității naturii.
Cele mai mari resorturi, Kalithea, Pefkohori și Hanioti (toate situate pe coasta de est), sunt perfecte pentru turișii care optează de obicei pentru pachetele all inclusive. Serviciile sunt de calitate, mâncarea foarte bună, iar facilitățile de petrecere a timpului liber felurite.
În centru se regăsește Sithonia, care este considerată cea mai frumoasă în materie de peisaje, cu sate pescărești autentice, care găzduiesc case rustice cu mobilier alcătuit din lemn de pin local. Mai puțin dezvoltată și mai puțin aglomerată decât Kassandra, Sithonia găzduiește și branduri elitiste în materie de tursim și oferă de asemenea și opțiuni de navigare în larg din Portul Carras.
Extrema estică din Halkidiki, Muntele Athos, cunoscută și sub denumirea de Muntele Sfânt, este o așezare monahală semi-independentă, înscrisă pe lista UNESCO World Heritage. Drumurile forestiere amenajate pe munte găzduiesc 20 de mănăstiri, care la rândul lor adăpostesc peste 1700 de călugări. Doar accesul bărbaților este permis pe Sfântul Munte, dar și aceștia trebuie să aplice pentru un permis de vizitare în avans.