Ghid de vacanta in Sithonia
» Oferte Halkidiki

11.11.2016 Grecia

Ghid de vacanta in Sithonia

Sithonia este o simfonie de albastru si verde. Linia de coasta este variata si atractiva, cu porturi mici pitoresti, catune de pescari si plaje pustii de toate dimensiunile, inconjurate de arbori si arbusti inverziti. In ciuda aspectului primitiv, Sithonia nu duce lipsa de facilitati turistice moderne. Localnicii au avut grija sa imbine arhitectura constructiilor cu stilul traditional grecesc, pentru a nu strica imaginea pitoreasca a statiunilor.

Sithonia se intinde pe 4 kilometri de-a lungul liniei de coasta. 

Nikiti este prima localitate din Sithonia si ofera plaje de nisip frumoase si case traditionale, construite din piatra. Este una dintre cele mai vechi asezari din Halkidiki, care atrage prin plaje largi si paduri generoase de pini.

Ormos Panagias, un catun pitoresc, cu port in care sunt organizate zilnic croaziere spre Athos. La 4 kilometri nord este Agios Nikolaos, cu case vechi din lemn si piatra, si Pyrgadikia, un mic sat de pescari situat la frontiera de nord a bratului Sithonia.
 
La sud de Ormos Panagias se afla Vourvourou, o comunitate administrativa care apartine orasului Agios Nikolaos, aflata la 120 de kilometri de Salonic si la 50 de kilometri de Polygyros. Orasul este oglinda dezvoltarii turistice de-a lungul coastei, cu zone impadurite si o multime de vile private, nou construite in mijlocul vegetatiei.
 
Continuand spre sud, pe drumul spre Sarti, gasesti numeroase campinguri organizate, cel mai faimos fiind Armenistis, situat intr-una dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Sarti este o statiune care se ridica la standardele inalte de calitate ale Sithoniei. Ea ofera o plaja lunga de nisip si o priveliste clara a bratului Athos. Chiar in spatele statiunii, la aproximativ 2 kilometri de drumul principal, se afla satul Sykia cu localnici prietenosi si extrem de ospitalieri. 
 
In partea cea mai sudica a bratului se afla Kalamitsi, cu facilitati de camping, si unul dintre cele mai atractive locuri turistice - golful Porto Koufo. 
La sud de Porto Koufo, in locul antic al Toroni, inca poti vedea ruinele vechi si fortificatiile care dateaza din antichitate, precum si ruinele bazilicii Crestine timpurii.
 
Neos Marmaras este urmatorul oras, o statiune turistica feerica si cosmopolita, cunoscuta ca una dintre cele mai notabile statiuni din Macedonia. Aceasta este construita pe dealuri si este inconjurata de o frumoasa padure de pini. La estul si vestul ei, exista doua plaje lungi premiate cu „Blue Flag”, acoperite cu nisip fin, marginite de apa limpede si turcoaz a Marii Egee. Este zona in care gasesti numeroase magazine, restaurante cu specific pescaresc si o multime de baruri, pub-uri si discoteci. Pe o panta a dealului se afla si vechea asezare pitoreasca Parthenon, in cadrul careia locuintele sunt protejate si conservate de Guvern.
 
La vest de Neos Marmaras se afla celebrul Porto Carras, una dintre cele mai mari si mai renumite statiuni de vacanta din nordul Greciei.
 

porto carras

 

Plaje Sithonia, zona vest
 
Partea vestica a bratului Sithonia va intampina cu zona Porto Carras, cunoscuta si sub denumirea de Limanakia. Aceasta zona exclusivista este formata din 25 de golfulete, fiecare dintre ele avand propriul farmec. Accesul la plajele zonei Porto Carras este insa restrictionat, singurii turisti care se pot bucura de coltul acesta de paradis fiind cei cazati in complexul Porto Carras.
 
Una dintre cele mai renumite plaje din Sithonia este Paradise Beach (plaja Paradis), a carei denumire se afla in armonie cu ceea ce veti descoperi odata ajunsi aici. Plaja este, intr-adevar, un colt de paradis situat la o distanta de 1 km de statiunea Neo Marmara si 54 km de Polygyros, capitala peninsulei. Este deseori frecventata de nudisti, care sunt incantati de acest paradis ascuns.

paradise beach

 

Situata in apropierea statiunii Nikiti, la doar 38 km de Polygyros, plaja Kastri este prima dintre plajele ce va intampina la intrarea in Sithonia. Plaja se bucura de cateva facilitati de baza, insa este renumita pentru apusurile absolut spectaculoase, ce imbraca zona in culori puternice. Intr-o zi senina, privitorii vor fi rasplatiti chiar si cu sansa de a admira silueta Muntelui Olimp. Plaja este strajuita de doua capuri stancoase, fiind o plaja ideala pentru cupluri si familii cu copii. Capul sudic gazduieste ruinele orasului antic Galepsus, ce se regaseste in scrierile lui Herodot.
 
La doar 5 km de statiunea Nikiti se afla plaja Agios Ioannis la care se poate ajunge foarte usor. Plaja este destul de retrasa, fiind locul ideal pentru zile petrecute departe de agitatia specifica verii. Veti intalni cateva baruri ce pun la dispozitia turistilor gustari usoare, bauturi reci, sezlonguri, umbrele si acces la internet Wi-Fi. In aceasta zona, marea este foarte calma si deloc adanca, fiind perfecta pentru sesiunile de inot ale celor mici sau incepatorilor. Plaja dispune de parcare amenajata.
 
Plaja Lagomandra este una dintre cele mai frumoase plaje din aceasta zona, fiind situata la o distanta de doar 15 km de statiunea Nikiti. Aceasta fasie este impartita de fapt in doua plaje, ambele fiind premiate cu Steagul Albastru. Plajele sunt acoperite cu nisip fin, iar apa ce le scalda tarmurile este ideala pentru sesiuni lungi de inot. Fasia de nisip este ascunsa intr-o oaza de verdeata, pinii din jurul sau oferind prospetime si umbra celor care o viziteaza. Zona nordica dispune de umbrele si sezlonguri, apa devenind adanca destul de rapid, in timp ce zona sudica este ideala pentru cei care doresc sa simta ardoarea nisipului sub prosoape si sa incerce cateva sporturi nautice. Plaja dispune de toalete, restaurante si cateva locatii de cazare, fiind ideala pentru familii si cupluri.
 
Plaje Sithonia, zona sud
 
Daca va indreptati pasii spre sud-vestul bratului, veti descoperi o fasie de nisip fin ce se intinde de-a lungul a 1.5 km de coasta. Plaja poarta denumirea de Tristinika si este practic o continuare a plajei din statiunea Toroni. Nu este prevazuta cu prea multe facilitati, insa este locul preferat al celor care prefera sa isi petreaca noptile pe plaja, in corturi. Plaja este dominata de prezenta barului Ethnic ce aminteste de cele din Vama Veche, unde puteti asculta muzica greceasca si savura preparate traditionale. Barul ofera spre inchiriere umbrele si sezlonguri, si este o locatie ideala pentru a admira apusul soarelui.
 
Plaja Toroni este una dintre cele mai populare din Sithonia. Popularitatea sa se datoreaza peisajelor extraordinare pe care le ofera statiunea si fasiei de nisip fin ce invita la relaxare. Plaja are o lungime de 3.5 km si se bucura de ape cristaline de culoarea smaraldului, in care se oglindesc paduri de pini si gradini de maslini. De-a lungul plajei veti gasi numeroase hoteluri moderne, iar la doar 2 km departare se afla statiunea Porto Koufo, renumita pentru tavernele sale traditionale. In zona veti gasi numeroase biserici bizantine ce merita atentia voastra.

Plaja Kalamitsi domina sudul bratului, fiind zona ideala pentru relaxare si pentru gasirea unei pensiuni sau a unui hotel pe gusturile voastre. Zona abunda nu numai in locuri de cazare, ci si baruri, terase si supermarketuri. Plaja are o lungime de doar 500 m, insa este prevazuta cu sezlonguri, umbrele, toalete, zona de camping si baruri pe plaja. Se mandreste cu 3 golfulete, zona nordica, mai izolata, fiind rezervarata nudistilor. Datorita apelor sale linistite, locatia este ideala pentru practicarea sporturilor nautice si este considerata a fi unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundari. Cei interesati de acest sport pot discuta cu echipa de la centrul de scufundari Dolphin (Delfinul).
 
Urmand traseul spre sud-estul Sithoniei, veti intalni plaja Klimataria, situata la doar 15 minute de mers cu masina de renumita statiune Sarti. Plaja este dotata cu sezlonguri si umbrele si se bucura de prezenta a doua taverne, Ammos si N-tina Vicky. Este ideala pentru familii cu copii mici datorita apelor calme si zonei retrase.
 
Langa plaja Kalamitsi si Paralia Sykia se afla una dintre cele mai pitoresti plaje din Sithonia, plaja Kryaritsi. Are o lungime de aproape 800 m si se bucura de nisip fin, ape limpezi si rasarituri divine, soarele aparand pe un fundal dominat de Muntele Athos. Acest loc va va oferi cele mai clare panorame ale Muntelui Sfant. Accesul este destul de greoi, insa se poate face cu masina. Pe plaja se afla o zona de camping, un bar si un supermarket. Zona sudica a plajei este preferata de nudisti. Apa acestei plaje este ideala pentru inotatori, adancindu-se brusc la cativa metri departare de mal. Plaja este inconjurata de un relifef stancos, imbracat in vegetatie mediteraneana.
 
Plaje Sithonia, zona est
 
Zona estica a bratului Sithonia gazduieste una dintre cele mai faimoase plaje a regiunii, plaja Armenistis. Plaja isi incanta vizitatorii nu numai cu nisipul matasos, de culoare alba, si turcoazul apei cristaline, ci si cu rasarituri de soare ce taie rasuflarea. Soarele pare a rasari dintre stancile Muntelui Athos, ce domina peisajul. Plaja este situata intre statiunile Sarti (aflata la 12 km departare) si Vourvourou (situata la o distanta de 15 km), ambele foarte populare printre turisti. In zona veti gasi numeroase restaurante si taverne. De asemenea, aici se afla si o zona de camping, deschisa inca din anul 1982, renumita printre amatorii cazarii in inima naturii. Plaja este dotata cu toate facilitatile necesare unui confort sporit, turistii avand acces la sezlonguri, umbrele, toalete, dusuri, un loc de joaca pentru copii si posibilitatea de a practica o varietate de sporturi nautice. Tinand cont de toate aceste dotari, putem sustine ca aceasta este una dintre plajele de top din Grecia si, mai mult decat atat, a fost premiata si cu Steagul Albastru. 
 
La doar 3 km de statiunea Sarti, veti descoperi plaja Platanitsi, ideala pentru familiile cu copii. Accesul se face prin zona de camping a plajei, vizitatorii fiind intampinati cu nisip fin si apa turcoaz, deja caracteristici generale pentru plajele de pe bratul Sithonia. Plaja este destul de lunga si se bucura de umbra padurilor de pini ce desavarsesc peisajul. Apa nu este foarte adanca, fiind perfecta pentru inotatori de toate varstele si nivelurile. Plaja este dotata cu sezlonguri, umbrele, taverne si centre pentru inchirierea de echipamente pentru sporturi nautice. In zona nordica a plajei veti intalni cateva golfulete, unul dintre ele marginand o alta plaja faimoasa, plaja Portokali denumita insa si Kavourotripes (ascunzatoarea crabilor) sau Orange Beach.
 
Cu toate ca este foarte cunoscuta printre turistii peninsulei, Orange Beach este o plaja micuta ce impresioneaza prin portocaliul nisipului care contrasteaza ametitor cu turcoazul marii. Este de fapt o insiruire de mai multe golfulete si portiuni de nisip ce alterneaza cu zone stancoase. Plaja este dominata de prezenta unor formatiuni stancoase de diverse forme si marimi, ce se oglindesc in ape. Acestea pot deveni sezlongul vostru pe durata sederii pe plaja. Daca preferati confortul unui sezlong adevarat, puteti inchiria unul chiar de pe plaja, acesta venind la pachet cu o umbrela. Pe plaja veti gasi si un bar ce serveste gustari si bauturi. Plaja nu este accesibila cu masina decat pana la un punct. Veti gasi numeroase indicatoare care va vor calauzi pana la parcarea din apropierea ei, mai mult un parc umbrit de copaci, decat un spatiu amenajat. De aici va asteapta o drumetie scurta pana la acest paradis ascuns, un loc preferat pana odinioara de nudisti. Se pare insa ca popularitatea plajei i-a impins pe acestia sa se mute pe alte fasii de nisip din regiune.
 
Plaja Vourvouru este una dintre cele mai vizitate plaje de pe bratul Sithonia, Apartine statiunii cu acelasi nume, o locatie preferata de turistii care ajung in Halkidiki, si este ideala pentru familii cu copii, apele sale fiind mai mereu calme si deloc adanci. Zona este intesata de insulite stancoase, paduri de conifere si pesteri ascunse in apele marii. Plaja este dotata cu sezlonguri si umbrele, si dispune de centre de inchiriere hidrobiciclete, placi de surf si barci. In apropierea plajei se afla un satuc pitoresc unde veti gasi cateva taverne ce servesc preparate din peste.
 
In apropierea plajei Vourvouru se afla o plaja micuta, cu un aer exotic, cunoscuta sub numele de plaja Karydi. Plaja este situata intre doua capuri, ce o protejeaza de vantul ce bate din sud, apele sale fiind mai mereu calde, calme si ideale pentru cei mici. Nisipul este matasos, iar stancile golase si pinii ce coboara spre mal ofera turistilor portiuni umbrite. Datorita frumusetii peisajului si a calitatii nisipului si apei, plaja Karydi este deseori foarte aglomerata, astfel ca, daca vreti sa prindeti un loc pe plaja, va sfatuim sa sositi aici la primele ore ale diminetii. Veti fi rasplatiti cu un rasarit superb. Promenada plajei dispune de cateva taverne unde sunt servite preparate traditionale si diferite soiuri de peste.
 
Cei care doresc sa isi petreaca zilele pe o plaja mai retrasa, pot alege plaja Kampos, situata la 2 km de Pyrgadikia, pe limba de pamant ce face trecerea intre bratul Sithonia si Muntele Athos, Plaja are o lungime de aproximativ 1 km, nisipul fin fiind amestecat cu scoici razlete. Plaja nu este niciodata aglomerata, iar singura dotare disponibila este un open bar. Dupa ce ati citit aceste randuri, este aproape imposibil sa nu simtiti impulsul de a verifica cateva hoteluri si pensiuni disponibile in Sithonia si a va planui urmatoarea vacanta pe litoralul din Halkidiki. Ar fi si pacat sa nu vedeti macar o data frumusetea plajelor din aceasta zona si sa nu va bucurati de ospitalitatea localnicilor.
 

plaja kampos

 

Excursii optionale
 
Drumul vinului, bratul Sithonia
 
Cei care doresc sa planuiasca un tur al cramelor din regiune, pot alege ca destinatie bratul Sithonia. Aceasta gazduieste peste 400 de hectare acoperite de vita de vie, fiind cea mai mare regiune producatoare de vin din Grecia. Ar trebui sa includeti in itinerariul vostru opriri la crame precum Claudia Papayianni, Domeniul Porto Carras sau Crama Tsantali Agios Pavlos. (domeniul Porto Carras ofera si cazare)
 
Muntele Athos si manastirile medievale
 
Dupa cum probabil ati observat, Halkidiki este situata in apropierea legendarului Munte Athos, astfel ca unul dintre itinerariile voastre ar putea include o excursie pana la manastirile medievale ascunse aici. Cele 20 de manastiri ortodoxe din aceasta zona sunt considerate a fi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Muntele Athos se afla in extremitatea estica a peninsulei, insa trebuie sa stiti ca accesul femeilor la manastiri este interzis, iar numarul barbatilor care pot vizita este limitat la 10 vizitatori neortodocsi si 100 de greci si vizitatori ortodocsi pe zi.

Meteora, orasul dintre stanci
 
Meteora se afla la aproximativ 240km de Salonic (in functie de unde sunteti cazati adaugati numarul de km corespunzator), drumul se parcurge in aproximativ 2 ore si 30 de minute.
Pentru fiecare manastire se percepe o taxa de 3 euro iar programul este urmatorul:
• Manastirea Marele Meteoron : zilnic ( inchis Marti): 9.00-17.00
• Manastirea Sf Varlaam : zilnic ( inchis joi): 9.00- 16.00
• Manastirea Sfintei Treimi : zilnic ( inchis joi) 9.00-17.00
• Manstirea Sf Stefan: zilnic ( inhis luni) : 9.00-13.30 si 15.20-17.30
• Manastirea Roussanou: zilnic 9.00-18.00
• Manastirea Sf Nicolas Anapafsas zilnic ( inchis vineri): 9.00-15.30
 
Atentie, acesta este doar programul pe timpul verii. Daca doriti sa vizitati manastirile pe timp de iarna, programul se scurteaza cu o ora si se adauga dupa caz inca o zi fara vizite! 
 

meteora

 

Salonic, capitala provinciei Macedonia
 
Halkidiki este o parte a provinciei grecesti Macedonia, fiind situata la o distanta de aproximativ 70 km de Salonic, astfel ca acest oras poate deveni cu usurinta destinatia unei excursii de o zi. Salonic este al doilea oras ca marime din Grecia si capitala Macedoniei, oferind numeroase atractii culturale si istorice ce va vor ajuta sa descoperiti file din istoria acestei tari. Odata ajunsi aici puteti vizita Muzeul Arheologic, Turnul Alb si cateva biserici bizantine foarte frumoase, cea mai renumita dintre ele fiind Bazilica Sf. Dumitru. Pentru a surprinde o panorama a orasului puteti urca pana la Acropolis, cel mai inalt punct din Salonic. Bineinteles, sesiunile de cumparaturi si pauzele dese la cafenele din centrul vechi al orasului vor fi o absoluta necesitate.
 
Athitos sau Afitos
 
Athitos sau Afitos este unul dintre cele mai pitoresti sate din Halkidiki. Acesta isi farmeca vizitatorii cu arhitectura sa total diferita de ceea ce ati vazut pana acum. Casele sunt construite din piatra si, desi dateaza de cateva secole, reusesc sa se arate mandre pe strazile pietruite ale satului. Satul ofera panorame ale peninsulei Sithonia si Golfului Toroneos, are o fasie de nisip fina si cateva baruri situate chiar pe plaja. Athitos se afla la o distanta de aproximativ 5 km de Kalithea, 15 km de Kriopigi si Sani, si 20 km de Hanioti.
 
Sani si pestera Petrolana
 
La o distanta de aproximativ 30 km de Sani veti putea descoperi pestera Petrolana, o destinatie foarte populara printre cei care planuiesc excursii de o zi in Halkidiki. Pestera pastreaza misterul erei preistorice si va invita sa va rataciti printre stalactite si stalagmite ce soptesc povesti care dateaza de acum 700.000 de ani. Aceasta este una dintre cele mai importante monumente ale preistoriei, printre descoperirile cele mai importante ce au fost gasite aici numarandu-se un craniu fosilizat al unui om preistoric.
 
Seara greceasca
 
O seara greceasca in care ii veti cunoaste pe greci, le veti vedea sufletul si va veti bucura in euforia dansului de cele mai frumoase senzatii pe care vi le-a daruit viata.
 
Day sailing
 
Ocazia perfecta de a naviga pe Marea Egee si de a explora plajele superbe din jurul bratului Kassandra
 
Pozar- Edessa
 
O plimbare relaxanta in frumosul oras Edessa, renumit pentru cascadele impresionante, si un popas la izvoarele termale de la Pozar, mentionate inca din
antichitate.
 
Jeep safari
 
Curaj, entuziasm si o experienta de neuitat! Alegeti aventura offroad pe cele mai inalte si spectaculoase culmi ale Kassandrei!
 
Croaziera Toroneos
 
O croaziera de agreement in Golful Toroneos este o sansa unica de a va bucura de albastrul Marii Egee si de una dintre cele mai frumoase privelisti intre Kassandra si Sithonia.

Laguna Albastra
 
O plimbare cu vaporul intre bratele Sithonia si Athos, cu o escala pe insula Ammouliani si o oprire pentru sarituri de pe vapor langa frumoasa insula Diaporos, cunoscuta sub numele de Laguna Albastra.
 
Waterland este locul ideal pentru toti, toboganele, piscinele precum si celelalte activitati pe care parcul vi le propune. Aceasta locatie va promite o zi de recreere plina de distractie. Puteti sa admirati privelistea plutind pe “Raul lenes”, sa goniti pe toboganele de apa, sa va aruncati in valuri, sa participati la jocuri sa va relaxati pe un sezlong pentru a va bronza. Desi elementele acvatice domina, mai puteti practica volei pe plaja, sau sa va racoriti la unul dintre barurile aflate pe plaja sau sa faceti cumparaturi.
 
Scuba diving este o activitate pentru aceia care doresc sa incerce o aventura unica. Cursul include o introducere in teorie si apoi scufundarea practica. Apele grecesti gazduiesc o mare varietate de vietati marine. Bureti lungi care acopera stancilor, ofera o locuinta confortabila homarilor si anghilelor care traiesc in aceasta lume. Caracatita este intilnita deseori in scobiturile stincilor aflate pe fundul marii. Echipa multinationala de instructori experimentati si prietenosi va asteapta sa va conduca intr-o calatorie subacvatica de neuitat.
 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii