Valea Fluturilor – Insula Rhodos. Ai fost aici?
» Oferte Rodos

05.06.2018 Grecia

Valea Fluturilor – Insula Rhodos. Ai fost aici?

Rhodos. Insula romanticilor. Locul de întâlnire al Mării Mediterane cu Marea Egee. Insula cu castele medievale, cu mănăstiri antice, plaje pline  de culoare și o Vale a Fluturilor unică în Europa. Ai ajuns vreodată la ea? 

Puțini turiști știu de Valea Fluturilor. Adesea, o descoperi din bunăvoința unui ghid lipsit de interesele unei excursii opționale. Spun asta întrucât Valea Fluturilor este una dintre puținele atracții turistice naturale ale Insulei Rhodos, unde se ajunge doar cu mașina personală. Sau, în mod organizat, dacă sunt mai mulți doritori. „Valea fluturilor”  sau „Petaloúdes” este o rezervație naturală unică în Europa. Ea se află în partea estică a insulei și este locul singurei păduri naturale de Liquidambar orientalis (copaci orientali Sweetgum) din Europa. De asemenea, un punct de odihnă pentru Tigrul Jersey (Panaxia Quadripunctaria), o molie nocturnă, ce se transformă ulterior în fluture. Un loc excelent pentru cupluri sau familiile cu copii care vor să descopere frumusețile naturii, analizând îndeaproape ciclul de viață al fluturilor, ca parte a vacanța de vară.

Ca o mică descriere.... vei fi uluit. Pornești de la baza unui deal împădurit și urci pe trepte din lemn atent amenajate, pentru a nu deranja dezvoltarea fluturilor. De-a lungul întregului traseu ești înconjurat de verdeață și murmurul pâraielor naturale și a cascadelor frumoase prin simplitatea lor. Ești în permanență înconjurat de fluturi, care se camuflează pe trunchiurile arborilor. Sus, la capătul traseului, te așteaptă o mănăstire albă, ce-ți oferă culoare prin peisaje și amenajarea autentic grecească, din care nu lipsesc celebrele mușcate și sfântul măslin. 

Butterfly Valley

Ce să le spui copiilor despre „Petaloúdes” (Valea fluturilor):

Este locul în care asiști la un fenomen spectaculos, foarte rar în natură. Un număr mare de fluturi se adună în această mică vale, pentru a completa etapa finală a ciclului lor de viață. În fiecare an, la sfârșitul sezonului umed (finele lui mai), mii de fluturi atrași de mirosul pomilor orientali Sweetgum acoperă tot peisajul. În realitate, ele sunt insecte adulte care migrează aici, atrași de mirosul arborilor, pentru a se reproduce. 

Hush, hush.. fluturii se odihnesc aici... Ești sfătuit să păstrezi liniștea încă de la intrare. Moliile nu pot mânca în această fază. Ele se odihnesc aici pentru a-și conserva energia. Astfel că, orice zgomot puternic le-ar forța să zboare, obligându-le să-și consume astfel energia valoroasă. Le poți observa în timp ce „dorm” – sunt bine camuflați în negru și galben. Există și molii care zboară, căutându-și un loc mai liniștit de odihnă. Dacă ești calm, chiar ar putea poposi câteva secunde pe brațul tău. Îți imaginezi amintire superbă vei avea?  Pentru a coborî nu ești nevoit să o iei înapoi pe jos. Poți opta pentru coborârea cu trenulețul. Este o experiență frumoasă, pe care ți-o recomandăm la coborâre, nu la urcare. 

• Completează turneul cu o vizită la Muzeul de Istorie Naturală:

În împrejurimi, există Muzeul de Istorie Naturală. El este găzduit într-o casă italiană din anii '30 și expune o mulțime de informații despre flora și fauna din rezervație. Cea mai interesantă parte a muzeului este incubatorul, unde mulți fluturi se reproduc, în condiții climatice stabile și într-un mediu ideal.

Petaloúdes este situat în partea de nord a insulei, la 26 de kilometri de orașul Rhodos și la 6 kilometri de coasta de vest a insulei. Pornind din Rhodos Town, valea se află între satele Paradisi și Theologos, de-a lungul unui mic drum, care se îndreaptă spre interior. Există autobuze care te pot duce acolo. Întreabă la casa de bilete din centrul orașului Rhodos. După ce ai terminat vizita la Butterfly Valley, poți continua explorarea insulei. Valea Fluturilor este înconjurată de sate frumoase, unde poți face o pauză după un tur al dimineții și poți savura câteva clipe tradiționale de viață cu localnicii.

• Unde să mănânci:

(1) Unele dintre cele mai bune taverne sunt în satul Psínthos. Un sat mic, clasic grecesc, cu ape curgătoare, care îți ilustrează frumusețea peisajului rural din Rhodos. În piața satului vei descoperi o biserică dedicată Panayiei Theotókos (Fecoarei Maria). În fiecare an, în data de 8 septembrie, aici are loc un festival rural tipic, cu mâncare bună, muzică și dans. Ca măncăruri pe care să le încerci: preparetele la grătar, aperitive (roșii umplute și ardei, salată de vinete, yevétsi, dolmadákia), pâine pitta și fructe (completate cu retsína rece).

(2) De la Psínthos, un mic drum te duce spre nord, la Maritsa. De-a lungul străzii principale, numeroase taverne oferă meze delicioase și feluri principale tradiționale pentru doar câțiva euro. Nu opta pentru pui. Alege ceva tradițional precum preparatele din carne de miel. 

(3) Lângă Petaloúdes se află și satul Theológos (numit și Thólos). O zonă ideală să te bucuri de preparatele cu adevărat grecești. Nu te speria de prețuri. Sunt mult mai mici decât în orice loc al insulei. 

• Dacă nu vrei să te îndepărtezi de mare, cea mai bună opțiune ar fi o excursie la una din plajele din zonă, cu Blue Flag. Iată o listă scurtă:

(1) Din Psínthos, mergi spre Golful Afándou. Plaja se află pe pe coasta de est a insulei, la 18 kilometri de orașul Rhodos. Poți ajunge aici cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun. Plaja este amenajată cu centre de sporturi nautice, are secțiuni echipate cu umbrele și șezlonguri, plus taverne și posibilități de cazare. Este o plajă de nisip lungă, unde mulți turiști vin cu întreaga familie, pregătiți cu scaune pliante, corturi și lăzi frigorifice. Încearcă un pește pe grătar, de la una dintre tavernele din jur. Este un deliciu. Alături de drumul de coastă există terenul de golf din Rhodos. 

(2) Péfkos (sau Péfki) este o plajă mai orientată spre familie. Se află la 56 kilometri de Rhodos, spre sud, și este parte dintr-o zonă de stațiune destul de generoasă, cu hoteluri și camere frumoase de închiriat. Péfki este favorita scandinavilor, britanicilor, germanilor și a austriecilor. Plaja este mărginită de pini, marea este de cristal și, de jur împrejur, există mai multe plaje izolate, ascunse la baza stâncilor joase. Chiar în spatele plajei, pe străzile principale ale satului, sunt amenajate mini-piețe, farmacii, cafenele, baruri și restaurante. 

(3) Plaja Vlýha Din  se află pe coasta de est, la 47 kilometri de Rhodos Town, aproape de plaja Pefkos. O plajă plăcută, suficient de mare pentru a nu deveni aglomerată, potrivită pentru cei care vor să scape de aglomerația de pe plaja centrală din Líndos. Marea se adâncește adânc și treptat, fiind ideală pentru copii. 

Insula Rhodos se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, multe premiate cu Blue Flag. Sigur vei găsi una care să te fascineze pe tine și pe familia ta. Oferte de vacanță îți oferim aici

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii