Sfaturi de Calatorie in Grecia | directbooking.ro
031 9641Luni - Vineri 9 - 18
Print

Sfaturi de Calatorie in Grecia

Sfaturi utile

Pentru oferte accesati link-ul grecia.directbooking.ro

Când călătoriţi cu autoturismul

  • Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din străinătate!
  • Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere. 
  • Asiguraţi-vă că deţinerea şi respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!
  • Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie şi a valabilităţii permisului de conducere din ţara de destinaţie. În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional.
  • Ţineţi cont că în unele ţări folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă. O amendă primită în străinătate vă poate afecta serios bugetul de care dispuneţi.

1. Asiguraţi-vă că ati luat la dvs. toate documentele necesare calatoriei. Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Greciei.

2. Informaţi-va asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi, costurile de calatorie, precum si cele mai optime variante de alimentare cu carburant.

3. Pentru orientare folosiţi GPS-ul, care ofera informaţii detaliate asupra traseului pe care trebuie sa il urmati, dar si localizarea hotelurilor, restaurantelor, obiectivelor turistice, benzinăriilor etc.

4. Acordaţi o atenţie specială indicatoarelor prezente la punctele de trecere a frontierei. Cunoaşterea convenţiilor privind circulaţia rutieră pe teritoriul ţărilor tranzitate vă va scuti de eventuale neplăceri.

5. Nu folosiţi sisteme anti-radar sau de detectare a radarului! Utilizarea sau deţinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de către conducătorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisă prin lege. Fapta este contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de până la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier Elen prevede şi reţinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile, precum şi reţinerea actelor maşinii şi a plăcuţelor de înmatriculare auto pentru 60 zile). In Grecia nu functioneaza spaga

6. Nu depăşiţi viteza legală! Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile).

7. Nu conduceţi sub influenţa bauturilor alcoolice! Legea sancţionează conducătorii auto depistaţi a avea o alcoolemie mai mare de 0,24 g/l (contravenţie) şi 0,50 g/l (delict).

8. Nu folosiţi telefonul mobil în trafic, nu circulaţi pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, nu depăşiţi pe linie dublă, nu treceţi pe culoarea roşie a semaforului, respectaţi semnalele agentului de circulaţie, opriţi în locuri amenajate! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi vă poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatrulare pentru aceste abateri. Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.

9. Nu parcaţi în locuri nepermise! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

10. Respectaţi regulamentul vamal grec! Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.

11. In virtutea legii elene nr. 5351/1932, orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din Grecia obiecte antice este pasibilă să primească o pedeapsă între 1 lună şi 5 ani de închisoare. Simpla posesie a unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile serviciilor arheologice sau comisariatului de poliţie cel mai apropiat, expune deţinătorul unei urmăriri penale.

12. In caz de accident de circulaţie o constatare a politiei este obligatorie.

13. Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului.

14. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

15. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto străin poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. In astfel de cazuri se recomandă angajarea unui avocat local. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.

16. Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.

17. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Moneda de circulatie in Grecia este Euro.

Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.

Călătoria cu copii minori

Copiii minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul ambilor părinţi, al părintelui care îi are în îngrijire ori a reprezentantului legal.

În situaţia în care copiii minori călătoresc în străinătate neînsoţiţi de ambii părinţi, părintele care îi are în îngrijire ori de reprezentantul legal este necesară existenţa unei procuri notariale din partea acestora.

Animale de companie

Pentru transportul animalelor de companie aveţi nevoie de:

  • Certificatul medical antirabic eliberat de către o instituţie medicală română;
  • Carnetul de sănătate a animalului de companie;
  • Un container special pentru transportul animalelor de companie.

Pentru oferte accesati link-ul grecia.directbooking.ro

VA DORIM VACANTA PLACUTA!