Unde să sărbătorim Paștele în Atena
» Oferte Zona Metropolitana Atena

01.04.2019 Grecia

Unde să sărbătorim Paștele în Atena

 De Paște în Grecia… pun pariu că mulți dintre voi s-au gândit la frumusețea țării, la trăirile intense ale grecilor în timpul sărbătorilor sfinte și, mai ales, la bucatele pe care aceștia le pun pe mese. Grecia este o țară superbă, o știm cu toții. Însă, puțin dintre noi au făcut cunoștință cu adevăratele ei tradiții. Cu simplitatea pură a localnicilor, dincolo de cea pe care o vedem în imagini și despre care ni se vorbește în fiecare articol. Nu-i musai să alegi un sat din munți sau o zonă uitată de lume pentru a descoperi autenticitatea țării. Mergi în Atena de Paște și vei petrece sărbătoare ca un grec. Iar acesta este doar un exemplu, venit la întâmplare, gândindu-ne că este cel mai aproape oraș de sufletul nostru, în care istoria este ilustrată prin Acropole, iar spiritualitatea este transmisă parcă de la un localnic la altul.

La fel ca în august, când majoritatea atenienilor pleacă în vacanță, orașul se golește în timpul săptămânii de Paște. Asta înseamnă mai puțin trafic, aer curat și o atmosferă calmă, rară. Pentru a intra în spiritul Sărbătorilor de Paști (care ar trebui să implice relaxarea, vremea plăcută și plimbările agale în imaginea Greciei) întreaptă-te spre zonele verzi ale orașului.

Biserici în Atena

În timp ce originea religioasă a multor sărbători din Grecia este umbrită astăzi de tradiții mai seculare, în timpul Paștelui, sărbătorile sunt legate de religie și de biserică. Chiar și pentru ne-creștini, obiceiurile care au loc în biserici sunt minunate pentru a le trăi, a le vedea și experimenta.

Vinerea Mare: Epitafiosul

În Vinerea Mare, în jurul orei 21.00, o procesiune funerară, numită Epitafio, comemorează moartea lui Hristos. Este o ocazie solemnă și specială, impresionant de urmărit. Pentru a participa la Epitafios, trebuie să ai la tine o lumânare, pe care o poți lua de la biserică, în schimbul unei donații. Are loc o slujbă frumoasă, iar oamenii așteaptă la cozi pentru a săruta icoana ce simbolizează trupul lui Hristos. O icoană așezată pe copacul împodobit cu flori bier (numit și el un epitaphios). Poți asista la slujbă și din exteriorul bisericii, urmând bierul lui Hristos alături de mulțime, cu lumânări aprinse în mâinile lor.
Pentru o experiență unică, părăsește centrul orașului și asistă la slujbă într-o biserică de la marginea Atenei. La mănăstirile Kaisariani și Asteriou din partea de nord a Muntelui Hymettus, slujba are loc la ora 14.00, nu noaptea, fiind o opțiune bună pentru cei care îți doresc să se întoarcă mai devreme spre case. Procesiunea are loc pe traseul montan împădurit mai devreme față de celelalte biserici. Lycabettus Hill este o altă opțiune bună, cu biserica Agioi Isidoroi pe partea vestică și faimoasa biserică Agios Georgios din vârf. De asemenea, poți asista la zeci de diferite procesiuni Epitafios de deasupra orașului.

Sâmbăta Sfântă în Atena: Anastasi

În Sâmbăta Sfântă, ia o lumânare și îndreaptă-te spre o biserică cu ceva timp înainte de miezul nopții. Astfel vei obține un loc bun pentru slujba de la miezul nopții, care sărbătorește învierea lui Hristos, numită Anastasi. La miezul nopții, preotul cânta imnul Christos Anesti (Hristos a Înviat) și primele lumânări sunt aprinse din flacăra sfântă din Ierusalim. Pe măsură ce focurile de artificii luminează cerul, Flacăra Sfântă trece prin mulțime. Pe măsură ce o lumânare o aprinde pe următoarea, iar cuvintele „Christos anesti” și răspunsul „Alithos anesti” (Adevărat a Înviat) sunt schimbate între cei dragi și străini deopotrivă.
 
Există mai multe opțiuni pentru întâlnirea cu Anastasi din Atena. Bisericile de pe dealul Lycabettus sunt din nou o alegere bună, oferind priveliști frumoase asupra focurilor de artificii din întreaga cetate. Multe biserici din cartierul vechi din Plaka sunt, de asemenea, potrivite pentru o astfel de sărbătoare. Deosebit de remarcabilă este biserica Aghion Anargyron, prima din Grecia care primește Flacăra Sfântă din Ierusalim la ora 20.00, în Sâmbăta Sfântă. Pentru un Anastasi înconjurat de verdeața dealului Filopappou, mergi la biserica din secolul al XVI-lea, a lui Aghios Dimitrios Loumbardiaris.

Unde să mănânci de Paște în Atena

În Postul Paștelui, toți grecii urmează cu strictețe regulile sfinte, astfel că de Paști, mâncarea este din belșug pe toate mesele. Astfel, poți spune că Paștele este o sărbătoare centrată pe carne. Tradiția spune ca, imediat după Anastasi, trebuie să te îndrepți spre casă sau spre restaurant și să te bucuri de supa tradițională magirita. Este o mâncare pe care fie o iubești, fie o urâști. Este preparată din organele mielului, cum ar fi intestinul, ficatul, plămânii și inima, și aromată cu lămâie și mărar. Poate că sună ciudat, dar aroma este destul de bună și, cu siguranță, trebuie o încerci cel puțin o dată. Dacă, însă, insiști să o eviți, există o mulțime de alternative vegetariene. Dacă nu, pregătește-te de o masă cu multe ouă vopsite în ouă.
În Duminica Paștelui, punctul culminant este prânzul. O masă care are mult mai multe de oferit decât supa de dimineață. Se amestecă din nou menghina, sub formă de organe de miel kokoretsi, legate strâns în jurul unui intestin miel și se adaugă roșii. Principala atracție a este însă, mielul la proțap, ținut pe cărbuni multe ore. Ca garnituri, există o mulțime de salate, cartofi copți pe cuptor, plăcinte și alte ouă.

Mâncare de Paște în Atena

Există numeroase opțiuni de a mânca în Atena în aceste zile, atât supa de magiritsa, cât și pentru prânzul de duminică. Dacă vrei în centrul orașului, rezervă-ți masa din timp la unui dintre hotelurile mari. Pentru magiritsa, îți recomandăm să o savurezi pe grădina de acoperiș de la Hotelul Grande Bretagne, la Piața Syntagma. Dacă ai sărbătorit la Lycabettus, Orizontes este o opțiune bună cu priveliști frumoase, cu un meniu stabilit, inclusiv magiritsa, miel și mai multe părți.
 
Mavro Provato din Melissia și Bebeka din Halandri sunt alte opțiuni bune pentru ambele mese. Acestea fiind spuse, pentru cel mai bun miel pe care l-ai avut vreodată, este mai bine să te îndrepți spre tavernele centrate pe carne din „suburbiile de carne” din Attica. Iar dacă preferi un prânz de duminică de Paști fără carne, Lime Bistro din Gazi serveșgte versiunile vegane ale alimentelor clasice de Paște, între orele 12.00-21.00.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii