Cum se face Tsoureki clasic grecesc, pentru Paste
» Oferte Grecia

18.04.2020 Grecia

Cum se face Tsoureki clasic grecesc, pentru Paste

Duminica de Paște începe cu pâinea dulce, armată, alături de o cafea. Așa, ca-n Grecia. Pentru greci, Paștele fără tsoureki este ca sărbătoarea Crăciunului fără cadouri pentru noi…. Este o tradiție păstrată din bătrâni cu drag, în special pentru savoarea și utilitatea ei 😊 Tsoureki poate fi mâncată în orice moment al anului - este excelentă pentru picnicuri sau doar cu o ceașcă de cafea dimineața.
În ultimii ani, găsești o mulțime de variante ale rețetei de tsoureki, cum ar fi versiunile acoperite sau umplute cu ciocolată. Noi îți oferim rețeta clasică. Nu este deloc grea.

Ingrediente:

  • 6 ouă cu gălbenușurile separate de albușuri
  • 2.5 căni de zahăr se dizolvă în 500 ml de lapte cald
  • 1/2 cană de unt topit (călduț)
  • 1 lingură de mahlepi (mahleb) - un condiment care ajută în a-i oferi pâinii aroma sa caracteristică.
  • 1 lingură de cardamom măcinat
  • Zest și suc dintr-o portocală mică
  • 50 gr de drojdie proaspătă sau 2 plicuri de drojdie uscată, diluate cu un vârf de zahăr, într-o cantitate mică de apă la temperatura camerei
  • 1.600 - 1.800 gr făină
  • Pentru glazură:
  • 1 ou bătut cu 2 lingurițe de lapte

Mod de preparare:
Bate albușurile cu un mixer, până acestea se deschid la culoare, apoi repetă procesul gălbenușurile de ou până se face spumă. Într-un bol, amestecă ouăle mixate cu condimentele, sucul de portocale, drojdia diluată în apă, laptele și zahărul. Amestecă bine și apoi adaugă făina puțin câte puțin. Frământă zdravăn amestecul cu mâinile, scufundându-le în unt, până când acesta devine neted și încorporează aer. Da, este un proces care necesită brațe antrenate pentru a aluatul să devină frumos și elastic, dar poate fi făcut pe rând, cu familia. Este frumos să îi implici și pe cei dragi.

Spre final, aluatul de Tsoureki ar trebui să fie încă puțin lipicios, așa că ai grijă să nu adaugi foarte multă făină. Pentru a evita să se lipească de mâini, unge-ți degetele cu ulei sau cu unt. De asemenea, folosește ulei și pe suprafața pe care frămânți, nu făină, pentru a nu risca uscarea aluatului.
Când ai terminat de frământat, formează o bilă din aluat, pune-o într-un bol și unge exteriorul cu unt. Acoperă bolul complet și lasă compoziția la crescut, mai exact până când ajunge la dimensiuni duble (40-45 minute).

Frământă din nou aluatul pentru a îndepărta tot aerul și împarte-l în trei sau patru bucăți. Fie o pui apoi într-o tavă de pâine simpli, fie (pentru cei mai avansați), rulezi aluatul și apoi îl țeși într-o împletitură mai groasă. Acest lucru se poate face prin rostogolirea a trei bucăți de aluat în forme de cârnați de aproximativ 30 cm lungime și 5 cm lățime. Așază-le paralel unul cu celălalt, strânge-le la un capăt și apoi împletește. Acoperă din nou aluatul și 40 - 45 minute, cât să se dubleze ca mărime.

Încălzește în prealabil cuptorul la 180 °C. Unge exteriorul aluatului cu glazura preparată din lapte și ou, apoi ține-ao la cuptor aproximativ 40-45 de minute sau până se rumenește. Apoi, bucurați-vă cu toții! Pentru cel mai bun aspect la masa de Paște, nu tăia tsoureki cu cuțitul, ci rupe-o în bucăți, pentru a te bucura de textura completă.
 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii