9 insule uimitoare de vizitat in Grecia de Paste
» Oferte Grecia

03.04.2018 Grecia

9 insule uimitoare de vizitat in Grecia de Paste

Grecia de Paște… Știți deja că, în Grecia, Paștele este cea mai importantă sărbătoare din an. O sărbătoare care unește oamenii de pretutindeni și care implică o mulțime de festivități, care mai de care mai frumoase și mai interesante. De Paște, fiecare insulă a Greciei are propriile ciudățenii, tradiții locale și suveniruri unice pentru vizitatori. Grecia de Paște se transformă anual într-un tărâm al bucuriei, al dăruirii și al ospitalității. Este cea mai frumoasă perioadă dacă vrei să descoperi cultura, spiritul și stilul de viață al grecilor, indiferent în orice oraș sau insulă a țării ești. Iată 16 insule de vizitat în Grecia de Paște. 

1. MYKONOS – petrece ca un localnic

Ce o face specială? Paștele este o șansă unică de a descoperi o altă față a acestei insule cosmopolite. Natura învie, dealurile sunt verzi și pline de flori sălbatice, iar briza mării te cucerește cu prospețimea ei. Cum era de așteptat, petrecerile încep să răsară ca ghioceii din zăpadă, însă în zilele de Paște lucrurile devin mai tradiționale decât te-ai fi așteptat. În Vinerea Mare, procesiunea Epitafios se ține în curtea muzeului folcloric Lena's House, unde femeile din Asociația folclorică locală oferă bucate de casă. În timpul procesiunilor, cafenelele opresc muzica. Însă odată ce acestea s-au terminat, volumul revine, iar petrecăreții își reiau distracția până în zori. 
 
În Sâmbăta Mare te bucuri de mâncare, băutură și dans sau poți face o pauză pentru a participa la Anastasi (liturghia de la miezul nopții) la frumoasa mănăstire Panaghia Tourliani din Ano Mera. În Duminica Paștelui trebuie neapărat să de bucuri de delicatesele insulei.  Iar pentru asta, trebuie să îți faci rezervare la unul dintre restaurantele de vârf ale insulei, cum ar fi M-eating (+30 22890-78550) sau restaurantul meze Captain's - Food for Sharing (+30 22890-23283). Dacă îți place spontaneitatea, doar lasă-te purtat de dispoziția momentului.

2. TINOS - unde ortodoxia întâlnește catolicismul

În urma unei perioade de guvernare venețiană, această insulă cicladică, aflată la câteva ore de Atena, are atât biserici ortodoxe catolice, cât și bisericești ortodoxe grecești. Ele sărbătoresc Paștele una lângă cealaltă, făcând experiența Sărbătorilor Pascale cu adevărat unică. Cu o istorie lungă și mândră în meșteșugurile de marmură, insula oferă arfe unele dintre cele mai aparte sate din Ciclade. Aici se poate vedea o scenă de artă contemporană în creștere, cu accent deosebit pus pe sculptură.
 
În Vinerea Mare, procesiunile Epitaphios din șapte biserici au loc pe malul mării Chora. De acolo, epitafii din biserica lui Agios Nikolaos (patronul marinarilor) se îndreaptă spre plajă, unde sunt luați în apă pentru a binecuvânta marinarii insulei. În tot acest timp, trei cruci mari sunt luminate, iar bărcile de pescuit onorează procesiunea într-un spectacol de lumini, în mișcare. La miezul nopții în Sâmbăta Sfântă are loc Anastasi (liturghia de la miezul nopții). Mergi la Biserica Panaghia Evangelistria din orașul principal, cea mai importantă biserică de pe insulă. Dacă preferi o slujbă mai intimă, nu foarte populară printre turiști, optează pentru o mănăstire aflată în una dintre satele din împrejurimi. 
 
În duminica Paștelui, tradiția aici este să gătești miel sau capră în cuptor. Multe taverne le prăjesc pentru a fi mai pe placul turiștilor. Cu toate acestea, îți recomandăm să optezi pentru o masă tradițională, cu carnea preparată la cuptor. De asta ai venit în Grecia de Paște, nu? 
Dacă te îndrepți spre Pyrgos, veți asista și la tradiția tribunii - arme special construite, cu care se trage în timpul liturghiilor, pentru a îndepărta răul.  

3. PATMOS – Insula revelației 

Insula Patmos are semnificație deosebită pentru lumea creștină. Aici Sfântul Ioan a scris o carte despre revelații. Astăzi, minunata Chora (capitala) a insulei este încoronată de mănăstirea Sfântului Ioan Teologul, construită la mică distanță de Pestera Apocalipsei, unde se spune că Sfântul Ioan a fost vizitat de Duhul Sfânt. În Joia Sfântă, la ora 11:00, în Chora are loc reînnoirea Cinei cea de Taină. Momentul în care starețul mănăstirii Sf. Ioan spală picioarele a 12 clerici ce joacă rolul ucenicilor. Apoi, în Vinerea Mare, la Mănăstirea Sfântul Ioan are loc Coborârea de pe Cruce, iar spre seară lumea se îndreaptă spre piața principală din Skala, pentru a asista la o serie de procesiuni Epitafios. În Chora, procesiunile Epitaphios au loc în piața mică din Aghia Lesvia.
 
În Sâmbăta Sfântă, Anastasi (liturghia de la miezul nopții) are loc în mănăstirea Sfântului Ioan Teologul. Pentru o slujbă mai silențioasă, mergi la Mănăstirea femeilor din Zoodochou Pigis din Chora. În duminica de Paște în Grecia, aici te bucuri de mielul tradițional la proțap, alături de multe alte delicatese, chiar și la taverne.  Iar pentru câteva momente spirituale, întoarce-te la Mănăstirea Sfântul Ioan pentru Vecernia duminicii de Paști. O procesiune în timpul căreia este citită Evanghelia după Ioan în șapte limbi, pentru a proclama vestea bună a învierii tuturor.

4. MILOS - O LUMINĂ ȘI FIINȚĂ DE FIERE

Ca în toate insulele cicladice, Milos este acoperit de un covor de flori verzi și sălbatice. Aici toate satele respectă ritualul arderii lui Iuda, cu focuri împrăștiate pe întreaga insulă. Iar în satul Triovasalos lucrurile devin și mai explozive. Și dacă tot ești aici, închiriază o barcă și savurează din plin peisajele pe care ți le oferă insula în această perioadă a anului.  Dacă ai optat pentru o vacanță cu copiii în Grecia de Paște, asigură-te că în Vinerea Mare îi duci în portul Adamanta. Localnicii eliberează lampioane și își pun dorințe. Ăn seara zilei de Sămbătă, slujbele încep la ora 23.00, iar strigătul „Iisus Hristos s-a înălțat” se declanșează primul dintre focurile de artificii din Triovasalos. În duminica de Paști, arderea lui Iuda are loc, în cele mai multe sate, după-amiaza. Cu toate acestea, în Triovasalos și Pera Triovasalos, aceasta are loc la ora 12:00, după care există o „luptă cu focuri de artificii” - o tradiție cu rădăcini adânci. În lunea de Paști merită, de asemenea, vizitarea renumitelor Catacombe din Milos, unde începând cu ora 19.30, se cântă imnuri locale. 

5. CORFU – melodii ioniene

Corfu are o tradiție lungă și bogată în muzică și orchestrele sale filarmonice. Sunetul fin al melodiilor creează  atmosferă unică în capitala culturii insulei. Dacă vacanța ta e mai lungă, îți recomandăm să te bucuri de toate culorile primăverii, vizitând fiecare zonă.  Asigură-ți un loc de-a lungul traseului procesiunii epitaphios de la Mitropolia din Corfu. Un traseu urmat de demnitari locali, trei orchestre filarmonice și mulțimi de oameni (cele mai bune locuri sunt de-a lungul întinderii de la Mouragia până la Piața Liston). În dimineața zilei de Sâmbătă, participă la frumoasa tradiție a orașului Botide din Corfu când, imediat după primul Anastasi, oamenii aruncă de la geamuri ghivece mari de lut. Seara, localnicii se îndreaptă spre biserica din Aghia Paraskevi din oraș.
 
Cu puțin înainte de miezul nopții, aici începe o procesiune formată din orchestre filarmonice, alături de corurile ortodoxe și catolice, care se îndreaptă spre Piața Spiniada, unde este ținut serviciul Anastasi (liturghia de la miezul nopții). În duminica Paștelui, cele mai multe taverne și gospodării evită mielul prăjit, preferând să-l gătească în vase de lut. După amiaza, majoritatea se îndreaptă spre Palia Peritheia, cu arhitectura sa venețiană, istorie bogată și mâncăruri delicioase, pentru tavernele tradiționale. Este o metodă de socializare și celebrare a Paștelui împreună. 

6. HYDRA – Paradisul artiștilor

Patria multor familii vechi de navigatori, această insulă deține conace istorice uimitoare, care leagă străzi mici, pe care sunt interzise mașinile. Insula veche a lui Leonard Cohen, Hydra, continuă să fie un hub pentru artiști, veniți pentru aerul sofisticat. Pentru ceva neobișnuit, în Vinerea Mare, mergi spre Agios Ioannis Prodromos, unde poți asista la o  tradiție locală legată de istoria maritimă a insulei. Tinerii transportă Epitaphiosul în mare, până apa le ajunge la tale, astfel încât apele să poată fi binecuvântate și calme. În seara zilei de Sâmbătă, mergi în portul insulei, unde Lumina Sfântă ajunge de pe mare, în port. Urmează serviciul Anastasi (liturghia de la miezul nopții), la biserica din apropiere - Koimiseos tis Theotoikou. Bărcile și navele anunță Învierea lui Hristos cu lumini și sirene. În după-amiaza zilei de duminică, de Paști, mergi iar în port, unde se desfășoară arderea lui Iuda. 

7. SPETSES – istorie și clasă

La fel ca Hydra, Spetses este o mică insulă cu o veche și importantă istorie nautică. E istorie bine evidențiată prin casele vechi ale căpitanului maritim, aflate în orașul principal. Acestea, împreună cu repere precum hotelul istoric Poseidonio, dau insulei un aer aristocratic. Îți recomandăm o plimbare cu taxiul pe apă de la Porto Heli în Peloponez. În Vinerea Marea, îndreaptă-te spre piața din fața hotelului Poseidonio, lângă portul principal, unde se întâlnesc procesiunile Epitaphios din patru biserici. Pentru Anastasi, în Sâmbăta Sfântă, Mănăstirea Aghion Panton în afara orașului principal îți oferă o atmosferă liniștită și revelatoare. Alternativ, mergi la biserica din Analipsi, unde la miezul nopții (imediat ce clopotele încep să răsune), localnicii dau foc unei bărci de lemn, chiar în curtea bisericii. În Duminica Paștelui, împreună cu prepararea tradițională a mielului, în piața Kounoupitsa se arde o efigie a lui Iuda.

8. Orașul OLYMPOS, insula KARPATHOS – înapoi în timp

Situat în cel mai sălbatic capăt al uneia dintre cele mai îndepărtate insule ale Greciei, din sud-estul Mării Egee, Orașul Olympos nu este foarte accesibil. Călătoria cu feribotul până aici poate dura mai mult de 20 de ore, deși insula are un aeroport. Cu toate acestea, experiența de Paște în Grecia pe care ți-o oferă insula KARPATHOS este într-adevăr unică. Bucură-te de atmosfera ei, gustă din toate mâncărurile locale și trăiește experiența unui alt fel de Paște în Grecia.
 
În ziua de Vinerea Mare, descoperă tradiții cu adevărat uimitoare în biserica din Koimiseos de Theotokou. Femeile din sat îmbrăcate în negru decorează biserica Epitaphios cu flori și o ornează cu fotografii ale prietenilor și membrilor familiei care au murit în ultimul an, alături de dedicații. Apoi, ele încep să-l jelească Hristos, precum și pe cei dragi ai lor. În Sâmbăta Sfântă, satul Olympos se umple de mireasma de caprei și a mielului umplut cu orez și gătit o zi și o noapte în cuptoare cu lemne, pentru masa din Duminica Paștelui. Seara, pentru serviciul Anastasi, multe dintre femei poartă rochia tradițională. În Duminica Paștelui, asigură-te că încerci măcar o parte din bucatele gătite lent la una dintre tavernele din sat. După-amiază, toți locuitorii și vizitatorii se adună la Plati pentru cântece și dansuri tradiționale.

9. NAXOS – insula care le are pe toate

Fiind cea mai mare și mai fertilă insulă din Cyclades, Naxos are totul. De de la biserici, la litoral și până la sate de munte, fiecare zonă are propriile tradiții și obiceiuri. Și cu o mulțime de produse locale, mâncarea este una dintre cele mai bune pe care le vei întâlni de Paște în Grecia.  În dimineața de Vinerea Mare, în biserica Panaghia Drosiani din satul Moni, se coace o pâine specială de Paște, cu anason, stafide, migdale și nuci. Proaspăt ieșite din cuptorul cu lemne, pâinile sunt oferite imediat după slujbă tuturor participanților,  împreună cu raki. Spre seară, procesiunile încep în toată insula și fiecare parte oferă momente speciale.
 
În Chora, trei procesiuni Epitaphios se întâlnesc în Aghia Theodosia, în timp ce în satul Kastraki, Epitaphios (icoană de pânză folosită în timpul Săptămânii Sfinte) este este dusă pe malul apei și apoi în mare. În satele Galini și Eggares, tinerii țin torțe din stuf aprinse,  pentru a lumina calea pentru procesiune, de-a lungul aleilor întunecate. În Sâmbăta cea mare, cel mai popular loc pentru a sărbători Anastasi este Biserica Mitropolitană din Chora. Dacă ești în vacanță cu copiii mici, mergi în la satul Damalas. Aici biserica nu este conectată la rețeaua electrică, ceea ce înseamnă că totul se rezumă la lumina lumânării. Serviciul este de asemenea ținut mai devreme (Anastasi are loc la 21.30-22.00, în loc de miezul nopții), astfel încât preotul să se poată îndrepta spre alte parohii. În duminica de Paști, mâncarea principală este batoudo: capră umplută cu orez, frunză, fenicul, verdețuri și organe sălbatice. Pe lână aceasta, vei găsi mese încărcate cu o serie de alte bunătăți tradiționale.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii