8 lucruri interesante și mai puțin știute despre Creta
» Oferte Insula Creta

04.09.2019 Grecia

8 lucruri interesante și mai puțin știute despre Creta

Vacanța pe Insula Creta este un real răsfăț. De la uleiul de măsline pur, la bananele mici, la păduri de palmieri și plaje cu nisip colorat, Insula Creta este, fără îndoială, cea mai exotică destinație de vacanță a Greciei. Și nu de astăzi sau de ieri. Cu apele sale cristaline, plajele frumoase și istoria bogată, Creta a fost unul dintre cele mai căutate locuri de vacanță din Europa de acum zeci de ani. De-a lungul anilor, Creta a fost martorul nașterii civilizației europene, a mamuților pitici, a regelui zeilor - și a celebrei Nana Mouskouri. Așadar, indiferent dacă ești dependent de plajă sau un vultur cultural, Creta este locul în care să-ți petreci vacanța în Grecia. Drept confirmare, iată câteva motive pentru care Grecia este alegerea, în special Creta ...

1. Locul în care a început civilizația europeană modernă

Pentru Europa, civilizația a început în Creta. Locul este o răscruce culturală, în care Asia și Orientul Mijlociu s-au tot lovit de Europa și Africa în ultimele cinci milenii, iar cretanii înșiși erau, de obicei, blocați la mijloc. Minoienii, prima civilizație avansată din Europa, i-au pus insulei numele de Creta. Ei au locuit aici în jur de 1.500 de ani, până când insula a fost afectată de tsunami, după erupția vulcanului Santorini din apropiere. La acea vreme, minoienii inventau monede, bani, efectuau tranzacții și construiau prima marină. În acest timp, restul Europei încă se lupta cu sulițe. De-a lungul anilor, Creta a găzduit și romani, turci, evrei, arabi, venețieni și britanici. Drept urmare, dialectul local, greaca cretană, este neobișnuit de bogat și încorporează o mulțime de termeni arabi, englezi, latini și din greacă standard.

2. Are ape limpezi, plaje colorate și aer vindecător

Creta este greu de învins când vine vorba de vacanța de vis. Se spune despre insulă că are cea mai frumoasă apă de oriunde din Mediterană: limpede, cu vederi subacvatice de până la 40 de metri. Pentru cei cu copii mici, nivelul acesteia este mic și, drept urmare, vacanța în Creta la bălăceală este sigură. Majoritatea plajelor dețin „Steagul Albastru al UE” pentru standardele lor de curățenie, iar printre plajele de top se numără Elafonissi - nisip alb frumos, cu o notă de roz din miile de scoici sparte - Bali, o reminiscență a insulei ceresc indoneziene, și Falassarna, una dintre cele mai bune plaje din Europa. Cât despre aerul vindecător, întreaga lume a constatat că localnicii insulei sunt printre cei mai sănătoși și longevivi oameni din întreaga lume. Chiar și în cele mai vechi timpuri, tatăl medicamentului, Hipocrate, prescria „aer cretan” pacienților săi bolnavi.

3. Are ceva pentru fiecare

Privește Malia, o stațiune mică la 32 km est de capitala Cretei Heraklion și la 25 km vest de fermecătorul oraș istoric din Agios Nikolaos. Plajele cu nisip, muntele Dikti la sud și o mică vale situată între ele îți arată o scenă drăguță și liniștită. La sud de drumul principal, este vechea Malia, cu străduțele sale înguste, case pline de flori bougainvillea și mici taverne cu muzică greacă live. Coasta Malia, pe de altă parte, oferă magazine cu suveniruri deosebite, cafenele, baruri și divertisment pentru întreaga noapte. Dar acest oraș are, de asemenea, istorie: O istorie care se laudă cu propriul său palat Minoan - al treilea cel mai mare astfel de palat din Creta, construit într-un cadru minunat lângă mare.

4. Locul în care s-a născut Zeus, regele zeilor greci

Într-o peșteră, ca să fim concreți. Copilul a fost crescut într-o peșteră de pe muntele Itei din Creta, fie de o capră, fie de nimfe (legenda diferă), iar peștera, cu stalagmitele și stalactitele sale impresionante, este doar una dintre săpăturile antice ale insulei. În ultimii ani, aceste situri au devenit atracții turistice extrem de populare în Creta.

5. Knossos

Fără îndoială, palatul Knossos este cea mai mare atracție istorică a insulei. Este cel mai vechi oraș din Europa și centrul ceremonial și economic al minoicilor. Legenda spune că regele Minos l-a rugat pe artisul Daedalus să construiască un labirint sub palatul său, pentru a-l închide pe Minotaur, monstrul cu corp de taur și cap de om. Minos nu a vrut să-l omoare, așa că a ascuns monstrul în labirint - o construcție atât de complicată încât nimeni nu și-a mai putut găsi drumul spre lumina zilei, cu excepția eroului grec Teseu îndrăgostit de Ariadne, fiica lui Minos, care a ucis Minotaurul și a ieșit din labirint ajutat de un fir de ață.

Palatul, inclusiv frescele sale, camerele tronului, labirintul și o mulțime de alte trăsături interesante au fost toate recreate cu gust. Situl, aflat în apropiere de Heraklion, ilustrează rămășițele și poveștile grozave în mod deosebit față de majoritatea muzeelor. Knossos este acum a doua cea mai populară atracție modernă a Greciei, după Acropole. Pe merit.

6. Munții Cretei și Cheile Samariei

Creta se află pe coloana vertebrală a unei creste de munți submarini, care leagă Asia Mică de Africa. Tocmai de aceea, Creta este considerată o insulă muntoasă. Munții Albi adăpostesc peste 300 de peșteri sacre, vârfuri, cascade, lacuri de munte și plaje ascunse, toate putând fi luate ca parte a unei excursii de o zi sau două. Sunt zone răcoroase, calme și plăcut izolate după coastă. Insula are, de asemenea, aproximativ 50 de cheiuri, inclusiv Cheile Samariei – cel mai mare defileu din Europa, cu o lungime de aproximativ 17 kilometri. El deține o parte din zona parcului național, cea mai mare din sud-vestul Cretei.

7. Creta are propria limbă, artă, literatură și cultură

Cretanii sunt cunoscuți printre greci din alte zone pentru loialitatea lor aprigă față de cultura regională, de la limba lor distinctivă până la artă, bijuterii, olărit, muzică, bucătărie și multe altele. Tehnic, limba vorbită pe insulă nu este cea standard, ci crețeană, greacă. Aici s-au dezvoltat instrumente muzicale importante, printre care vioara, lyra (harpa) și laouto (mandolina). Insula are poezia ei, Mantinade, iar dansul este o parte extrem de importantă a moștenirii culturale. Vara, în toată insula sunt organizate festivaluri de muzică. Cretanii sunt mândri de obiceiurile și tradițiile lor, astfel că poți vedea în unele zone bărbați în porturi tradiționale, la munca de zi cu zi. Rethymno este al treilea oraș ca mărime și, totodată, centrul cultural al insulei. Locul care a inspirat poeți, muzicieni, scriitori și pictori, centrul său fiind plin de studenți de la Universitatea Cretană.

8. Celebrități care au venit din Creta

Pentru o insulă mică, așa cum este Creta, există o listă destul de lungă cu celebrități născute și crescute aici. Printre ele se află El Greco, artistul renascentist grec care s-a stabilit în Spania (de unde și numele), cântăreața Nana Mouskouri, romancierul Nikos Kazantzakis și Georgios Samara, atacantul vedetă pentru Manchester City. De menționat este și actorul John Aniston, vedeta lui „Days of our Lives” a anilor’70, tatăl actriței Jennifer.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii